FIFA Menajerlik Sınavını Geçmenize Yardımcı 10 İpucu

10.000’in üzerinde Futbol Menajeri adayı, 20 Eylül 2023 tarihinde,  bu sene başında hayata geçen ve ikincisi düzenlenecek olan FIFA Menajerlik Sınavında ter dökecek. Biz de sınavdan başarılı bir sonuç elde etmek isteyen adaylara destek olmak amacıyla;  mevcut kurslarımızda “Futbol menajeri nasıl olunur?” sorusunun ardında yatan yanıtlara ulaşma konusunda sağladığımız rehberliğin yanı sıra, adayların bu sınava verimli bir şekilde hazırlanmak ve ümit ettikleri neticeyi elde etmek için takip etmeleri gereken en önemli 10 tavsiyeyi anlatan bir blog oluşturmaya karar verdik.

1. FIFA Çalışma Materyallerini Okuyup Vurgulayın

En değerli 10 ipucundan belki de en gerekli olanı, 693 sayfalık FIFA Çalışma Materyalleri belgesinin tamamını oturup okumak için yeterli zaman ayırmaktır. Bu, zorlu bir görev gibi görünse de, her gün biraz zaman ayırarak belgenin tüm bölümlerini inceleyebilir ve materyallerin içinde bulunan kısımların içeriğine hızla aşina olabilirsiniz. FIFA Menajerlik Sınavı soruları; FIFA Futbol Menajerliği Yönetmelikleri (FFAR), Oyuncuların Statü ve Transferleri Hakkında Yönetmelikler (RSTP), FIFA Etik Kodu, FIFA Disiplin Kodu, FIFA Statüleri, FIFA Clearing House Yönetmelikleri, Futbol Mahkemesi Usul Kuralları ve iki FIFA Çocuk Koruma bileşeninden olan sorulardan oluşacaktır. Bu nedenle, belgenin neleri kapsadığını bilmeniz için her birini en az bir kez okumuş olmanız önemlidir.

Çalışma Materyallerinin üzerinde çalışırken, farklı belgelerin ana maddelerini ve alt maddelerini vurgulamak için belgenin basılı sürümünde renkli bir kalem veya vurgulayıcı kullanmanız da değerlidir. Örneğin, belirli bölümler ve karmaşık konular, hatırlamanıza yardımcı olacak şekilde düzenlenebilir. Bu, ana başlıkların ve zorlu konuların belgedeki konumlarını vurgulayarak yapılabilir. Bu yöntem sınav esnasında soruları daha kolay bir şekilde yanıtlayabilmenize yardımcı olacaktır.

Ayrıca, sınavda çalışma materyallerinin dijital sürümünü veya basılı bir sürümünü yanınızda bulundurmanız mümkündür. Bunlardan hangisi size daha kolay görünüyorsa onu tercih edin ve buna bağlı kalın.

2. Çalışma Materyali Üzerinde Navigasyon Sistemi Geliştirin

Önceki bölümde materyaller üzerinde vurgulayıcı kullanımının önemini ele almıştık. Sınav için hazırlanırken bir sonraki ipucunu uygulamanın bir yolu; sınav anında zaman baskısı altında hızlıca doğru cevapları bulmak için etkili, doğru ve hızlı bir navigasyon sistemini geliştirmektir. Navigasyon, adayın sınav sürecinde kullanabileceği bir sistem oluşturmuşsa stresi azaltmada büyük rol oynayabilir. Bunun bir yolu, çalışma materyallerinin başında ve her bir belge için içindekiler tablosunu tekrar tekrar okuyup anladığınızdan emin olmaktır.

Örnek olarak, sınavda kayıt dönemleri hakkında sorulan zorlu bir konu ile karşılaşırsanız, ilgili bölüme hızlıca dönebilir ve soruyu doğru bir şekilde cevaplama olasılığınızı artırabilirsiniz. Zaman sınırlamaları nedeniyle her bölümü sınav esnasında bulmaya çalışarak zaman kaybetmekten kaçınmak önemlidir. En etkili navigasyon sistemi için, her yeni belgenin başladığı sayfaları bir kağıt parçasına yazabilir, içeriklerin hangi sayfada olduğunu ve özellikle sıkça sorulan zor konuların (örneğin eğitim tazminatı, dayanışma katkıları, FIFA Futbol Mahkemesi ve Minörlerin Korunması gibi) sayfa numaralarını ve madde numaralarını not alabilirsiniz. Kendi navigasyon sisteminizi oluşturma fikrini desteklemek için aşağıda bazı örnekler verilmiştir:

Örnek Navigasyon Tablosu:

Konu

Belge                                         

Çalışma Materyali Sayfası

Eğitim Tazminatı                                                                                                                 

RSTP

Sayfa 249

Dayanışma Mekanizması

RSTP

Sayfa 249, Sayfa 292-293

FIFA Futbol Mahkemesi

Futbol Mahkemesini Düzenleyen Usul Kuralları

Sayfa  309-337

Küçüklerin Korunması

RSTP

Sayfa  242-247

Kayıt Dönemleri

                                                                                                                                                       

RSTP

Sayfa  223-224

Sayfa  591-593

       

3. Kurs Almak

Birçok kişi için bu, özellikle okul günlerinden beri ilk kez karşılaştıkları bir sınav ortamı olabilir. Sınava nasıl hazırlanılacağı ve sınav sırasında nasıl davranılacağı konusundaki belirsizlik, yabancı bir çevre yaratır. Aslında, bu sınav için hazırlanmak, okuldaki sınavlar için hazırlanmaya oldukça benzer. Okulda öğretmenler her şeyi size açıklar, soruları yanıtlamanız ve sınavı başarıyla geçmeniz için size en iyi şekilde yardımcı olurlardı. FIFA Menajerlik Sınavı için de benzer bir durum söz konusudur.

Bir FIFA Menajerlik Sınavı hazırlık kursuna kaydolarak, uzmanlara ve öğretmenlere erişim sağlamış olursunuz; bu kişiler tam olarak bunu amaçlar. Unutulmaması gereken en önemli şey, her kursun geçme oranlarını, değerlendirmelerini, güvenilirliğini ve itibarını kontrol etmektir. Şu anda adaylara farklı hazırlık yaklaşımları sunan birçok kurs bulunuyor. Bu seçenekler arasında birkaç hafta süren canlı web seminerleri, bir günlük canlı kurs, pratik soru erişimi ve yazılı okuma materyali gibi çeşitli seçenekler bulunuyor. Kendi öğrenme tercihlerinize bağlı olarak, bazıları diğerlerinden daha cazip gelebilir. Ancak basitçe ifade etmek gerekirse, sınav için doğru bilgiyi sağlayan ve başarılı bir sınav neticesi için rehberlik sunan bir kurs seçmek son derece önemlidir. Diğer katılımcılarla birlikte soru sorabileceğiniz ve birbirinizden öğrenebileceğiniz canlı bir hazırlık kursunu tercih etmek, genellikle daha faydalı olabilir.

Mali sınırlamalar, bir kurs almanın ve sınav ücretini ödemenin cazibesini azaltabilir. Ancak eğer başarı şansınızı artıracak bir kurs ise, harcadığınız paranın karşılığını almanız muhtemeldir. Sınav geçme oranı oldukça düşük, yaklaşık %50 civarında, bu nedenle bu oranın üzerinde geçme oranları sunan kurslar, sınavı tekrar almayı ve sınav ücretini iki kez ödemeyi önlemek için harcanan parayı değerli kılabilir.

4. Mümkün Olduğunca Fazla Pratik Soru Çözün

Aynı hayatın diğer alanlarında olduğu gibi, yeterli seviyede pratik yapmak soruları cevaplamada da en büyük gelişimi ve hazırlığı sağlar. Yukarıda bahsedilen kursların çoğu, katılımcılara geniş bir pratik soru havuzuna erişim imkanı sunar ki bu, katılımcılar için büyük bir avantajdır. Ayrıca, FIFA Temsilci Platformu ve Portalı üzerinden „Deneme Sınavı“ olarak sunulan sorular da bulunmaktadır. Bunları, gerçek sınavın yapısını tam olarak yansıttığı için denemenizi kesinlikle öneririz. Bu deneme sınavları, adaylara sınavın nasıl göründüğünü, soruları nasıl cevaplayacaklarını, gerektiğinde soruyu nasıl atlayıp geri dönebileceklerini ve nasıl etkili zaman yönetimi yapabileceklerini öğrenmede yardımcı olacaktır.

FIFA Çalışma Materyalleri içindeki bazı konular ve içerikler, adaylarda diğerlerine göre daha fazla kaygı yaratabilir. Ancak biz, bu konularla doğrudan etkileşime girenlerin, bu konular etrafında birçok pratik soru cevaplayarak hızla doğru cevap verme yöntemleri geliştirmeye başladıklarını fark ettik. Bu da onların bu konular sınavda çıktığında sınava daha özgüvenli yaklaşmalarını sağladı.

5. Birlikte Öğrenin

FIFA Futbol Menajerliği Sınavı’nda uzmanlarla birlikte kurs almanın yanı sıra, kişisel ağınızla iletişim kurmak ve etkileşimde bulunmak da öğrenmenin en iyi yollarından biridir. Endüstride farklı insanlar farklı alanlarda bilgi sahibidirler. Bu da demektir ki sizin bazı konuları daha kolay bulup bazılarını daha zor bulduğunuz durumlar, diğerleri için tam tersi olabilir. Ağınızdaki insanlarla iletişime geçin, telefon görüşmeleri yapın, kahve buluşmaları ayarlayın ve çalışma materyalleri’nin farklı bölümlerini birlikte inceleyin. Bu şekilde hangi konularda daha rahat olduğunuzu belirleyebilir ve hangi konulara daha fazla tekrar zamanı ayırmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Aynı zamanda belirsizlik yaratan bazı soruları ve konuları tartışarak doğru cevapları bulma fırsatı bulabilirsiniz. Temelde, neredeyse tüm adayların sınavda en az bir soru alanından endişe duyabileceğini aklınızda bulundurmak önemlidir. Birlikte çalışmak, bu endişeleri gidermeye yardımcı olabilir ve başarı şansınızı artırabilir!

6. Zaman Yönetimine Önem Verin

Bize 60 dakika içinde 20 soruyu cevaplamak gibi basit bir görev verilmiştir. Bu da her soru için ortalama olarak 3 dakikalık bir süre olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, en önemli 10 ipucumuzdan biri zaman yönetimi ile ilgilidir. Soruları cevaplarken ve farklı örnekleri çalışırken, bu zaman sınırlamalarını unutmamanız önemlidir. Her bir soruyu 3 dakika içinde cevaplamayı hedefleyin.

Gerçek sınavı yaparken zamanın nasıl ilerlediğine dikkat edin çünkü 1 saatlik sürenin sonunda cevaplayamadığınız birkaç soruyla karşılaşmak istemezsiniz. Eğer 20 sorunun tamamını cevaplarsanız, 15 soruyu doğru cevaplama olasılığınız daha yüksek olacaktır. Bu nedenle adaylar, sınav sırasında aceleci veya panik olmalarına gerek kalmadan iyi bir zaman yönetimi sistemine ve bu konuda doğru farkındalığa sahip olmalıdır.

7. Hesaplamaları Yazarak Yapın

Evet, bu bir futbol menajerliği sınavı olsa da, matematikle ilgili bazı durumlarla karşılaşmanız olasıdır! Eğitim tazminatı ve dayanışma mekanizması gibi konular, örneğin futbolcuyu alan kulübün, futbolcunun eğitim gördüğü kulüplere ödemesi gereken ücreti doğru bir şekilde hesaplamak için matematiksel hesaplamalar yapmanız gerekebilir. Bu hesaplamaları sadece zihinsel olarak yapmaya çalışmak yerine, işleri kağıda dökerek daha kolay hale getirebilirsiniz. Örneğin, katkı payı için kullanılan kategori ve oyuncunun her takvim yılındaki yaşı gibi temel detayları kağıda dökmek işinizi kolaylaştıracaktır. Bu hesapları yazarak yapmaya özen gösterin ve basit matematik hataları yapmaktan kaçının. Her zaman olduğu gibi, bu tür „futbol matematiği“ne aşina olmak için de pratik yapmak çok önemlidir !

8. Sorunun Tamamını Dikkatlice Okuyun

FIFA Menajerlik Sınavı için pratik soruları çözmeye başladığınızda fark edeceğiniz iki önemli nokta bulunmaktadır. Her soruyu tamamen ve dikkatlice okuyarak gereksiz basit hatalardan kaçınabilirsiniz.

İlk olarak, sorunun „olumlu“ mu yoksa „olumsuz“ mu olduğunu belirlemeniz gerekmektedir. Örneğin, bir soru şöyle başlayabilir: „Aşağıdakilerden hangisi en iyi şekilde şunun tanımını verir…“ veya „Aşağıdakilerden hangisi … tanımının bir parçası DEĞİLDİR…“. „Değil“ gibi bir anahtar kelime arayarak, tam olarak ne sorulduğunu anlamak ve sorunun ne sorduğunu varsaymaktan kaçınmak önemlidir.

İkinci olarak, FIFA genellikle adaylardan „bir veya daha fazlasını seçin“ şeklinde sorular sormaktadır. Bu, verilen cevap seçeneklerinden birden fazlasının doğru olabileceği anlamına gelir. Yaygın bir hata, adayların ilk doğru cevabı gördüklerinde onu seçmeleri ve bu seçeneğin tek doğru seçenek olduğunu varsaymalarıdır; bu nedenle diğer seçeneklere bakmadan diğer soruya geçerler. İki doğru seçeneği seçseniz bile, üçüncü bir seçenek de doğru ise bu sorudan 0 puan alırsınız; bu yüzden doğru olan tüm seçenekleri işaretlediğinizden emin olun.

9. Eleme Yöntemi

Sınavda, cevabını hemen bilemeyeceğiniz en az bir soruyla karşılaşmanız olasılık dahilindedir. Bu tür bir durumda yapmanız gereken en etkili yöntem, her seçeneği doğru bir şekilde ele almak, sorudaki anahtar kelimelere ve bileşenlere dikkat etmek ve yanlış olan seçenekleri eleyerek ilerlemektir. Bu stratejiye „eleme yöntemi“ denir ve doğru cevabı bulmak için oldukça etkili bir yöntemdir. Hangi seçeneklerin kesinlikle yanlış olduğunu bildiğinizde, doğru seçeneği bulmak daha basit hale gelecektir. Sınav esnasında diğer yöntemlerden bağımısız olarak sadece bu yöntemi kullanmanın, her bir soru için ayrılan 3 dakikalık sürenin önemli bir bölümünü alabileceğini de göz önünde bulundurmanız gerekir.

10. İngilizce Seviyenizi Geliştirin

FIFA Menajerlik Sınavı, futbol yönetimi bilgisi kadar dil becerilerini de gerektirir. Adaylar, sınava İngilizce, İspanyolca ve Fransızca olmak üzere üç farklı dilde katılım sağlayabilirler. Sınava girecek adaylar için iyi bir İngilizce seviyesi başarılı olmak için altın kuraldır. Soruları anlamak ve materyallerdeki düzenlemeleri kavramak için güçlü bir kelime haznesi ve dilbilgisi önemlidir. Sınavın İngilizce yapılması, adayların sadece futbol terminolojisini değil, aynı zamanda regülasyonları anlama ve yorumlama yeteneğini gerektirir. Dil becerileri, futbol dünyasında global olarak etkin olmanın yanı sıra uluslararası futbol yönetiminde ve futbol menajerliği mesleğinde başarılı olmak için kritiktir. Sınava girecek her aday için iyi bir İngilizce seviyesi, hem sınavı geçmek hem de kariyerlerini ilerletmek açısından hayati bir rol oynar.

by Dr. Erkut Sogut & Jamie Khan

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *