Yeni FIFA Menajerlik/Temsilcilik Talimatları

2015’te menajerlerin kuralsızlaştırılmasından bu yana FIFA ve diğer futbol yönetim organları arasında yıllarca süren tartışma ve tartışmaların ardından, futbol menajeri düzenlemelerinde yeni dönem başladı. 9 Ocak 2023’te en yeni FIFA Futbol Temsilcisi Düzenlemelerinin (FFAR) yürürlüğe girdi. Bu yeni düzenlemelerde dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar, komisyon ücretlerine getirilen üst sınırlar, yeni merkezi the FIFA Clearing House sistemi, çoklu temsil yasağı ve FIFA tarafından tasarlanan ve uluslararası olarak dağıtılan bir sınavı geçme gerekliliğini içeren güncellenmiş lisanslama sistemi ile ilgilidir.

Bu blogda, yeni FFAR uygulamasıyla ilgili olarak bir temsilcinin bilmesi gereken her şey hakkında kapsamlı ve net bir kılavuz sağlayacağız. Hâlihazırda sektörde olan ve sektörün bir parçası olmak isteyen temsilcilerin, yeni düzenlemelerin kendileri üzerindeki etkilerini ve yasal sorunlardan ve diğer sorunlardan kaçınmak için bunlara nasıl bağlı kalacaklarını tam olarak anlamaları kesinlikle önem taşımaktadır.

Lisanslama ve Sınav

Yeni FFAR’a göre, bir adayın menajer olarak faaliyet göstermek üzere lisansını alabilmesi için tamamlanması gereken birkaç adım vardır. Bu temel adımlar aşağıdaki gibidir:

1.Uygunluk kriterlerine uyun

Bir başvuru sahibi, önce FIFA veya Ulusal Birlik platformu aracılığıyla bir lisans başvurusunu tamamlamalıdır. Bu sürecin bir kısmı, bir adayın uyması gereken uygunluk gerekliliklerini özetlemektedir. Bu, sabıka kaydı bulunmaması ve diğer ‚uygun kişi testleri‘ gibi ayrıntıları içerir.

NOT: Bu gerekliliklere ayrıca, kişinin aracı olarak çalıştığı tüm süre boyunca uyulması gerekir. Bunun yapılmaması, bir menajerin lisansının iptal edilmesi ile sonuçlanacaktır.

Bu uygunluk gereksinimleri aşağıda belirtilmiştir:

Adayın başvurusunda yanlış veya yanıltıcı ifadeler bulunmamalıdır.

Tüm konularda sıfır suçlama ve mahkumiyet.

Bir spor yönetim organı veya düzenleyici otorite tarafından uzaklaştırma, diskalifiye veya uzaklaştırma kararı almamış olmalıdır.

Etik ve mesleki davranışla ilgili kurallara uyulmadığına dair bir kayıt olmamalıdır.

FIFA, konfederasyon, Ulusal Dernek, Lig, Kulüp veya kulüplerin çıkarlarını temsil eden herhangi bir organın yetkilisi veya çalışanı olmamalıdır. (Bunun tek istisnası, başvuranın Futbol Menajerlerinin çıkarlarını temsil etmek üzere bu kuruluşlardan birinin bir organına atanması veya seçilmesidir).

Bir kulüp, akademi veya ligle herhangi bir ilgisi olmamalıdır.

Başvurularını sunmadan önce bir futbol menajerinin hizmetlerini lisanssız olarak yerine getirmiş olmamalıdır.

Asla kişisel olarak iflas etmemiş veya iflas ilan eden, yönetime giren veya tasfiye edilen bir işletmede çoğunluk hissedarı olmamalıdır.

Başvuru tarihinden önceki yıl içinde herhangi bir spor bahis şirketi veya kuruluşunun parçası olmamalıdır.

Bu gerekliliklere uygunluk, FIFA tarafından araştırılacak ve düzenlenecektir.

2.Sınavı geçmek

FIFA’nın yeni düzenlemeleri, menajerlik lisansı almak isteyen kişilerin yeni formattaki sınavı geçmesini şart koşuyor. Sınav açık kitap olacak ancak yalnızca üç ana futbol dilinde mevcut olacak; İngilizce, İspanyolca ve Fransızca. Menajerlik sınavının bilinmesi gereken detayları aşağıda özetlenmiştir:

Uygun olduğu teyit edilen adaylar, Ulusal Birliğin tahsis ettiği yerde sınava girmeye davet edilecektir.

Adaylar sınava girmek için bir ücret ödemek zorunda kalabilirler.

FIFA, adaylar için sınavların tarihlerini ve sıklığını belirleyecektir. Şu anda Mart ve Eylül aylarında yılda iki tane olacağı anlaşılmaktadır. İlk sınav 19 Nisan 2023 tarihinde yapılacaktır.

Bunun için son başvuru tarihi 15 Mart olacaktır.

Sınav, 60 dakikada (soru başına 3 dakika) cevaplanacak 20 çoktan seçmeli soru olarak yapılandırılmıştır. Adaylardan farklı senaryoları ve vaka çalışmalarını değerlendirmelerini isteyecekler ve sizden her soru veya duruma en iyi yanıtı seçmenizi isteyecekler. Geçme notu henüz resmi olarak açıklanmadı, ancak %75 başarı oranı veya 20 üzerinden 15 doğru cevap olması bekleniyor.

Sorular, belirli ulusal federasyon yasalarından ziyade yalnızca FIFA mevzuatına dayalı olacaktır. Ele alınacak altı temel belge aşağıdaki gibidir:

FIFA’nın temsilci düzenlemeleri: Daha önce tartışıldığı gibi, bunların tümü uygulanan yeni yönetmeliklerin yanı sıra daha önce geçerli ve uygulanabilir olanlardır. Bu, komisyon ve temsil sözleşmelerinden genç oyuncuları temsil etmeye ve münhasırlığa kadar her şeyi kapsar. Olası 20 sorudan 15’inin bu düzenlemelere, geri kalan beş sorunun ise aşağıdakilere dayalı olması beklenmektedir.

Oyuncuların Statüsü ve Transferi Düzenlemeleri: Bu, oyuncuların kaydı, sözleşme konuları, tazminat, üçüncü taraf etkisi ve yetki alanlarını özetleyen FIFA belgelerinin en önemlisidir.

FIFA Tüzükleri: FIFA’nın operasyonları için mevzuatı ve genel kural ve düzenlemeleri ayrıntılı olarak açıklar.

FIFA Etik Kuralları: Bu, futboldaki davranış kurallarını ve bundan kaynaklanabilecek yaptırımları ve disiplin cezalarını ana hatlarıyla belirtir. Uyuşmazlıklarda yargılama usul ve yöntemlerini de içerir.

FIFA Disiplin Kodu: Doping, sahtecilik ve yolsuzluğa kadar çeşitli disiplin yaptırımları ve ihlallerine ilişkin daha geniş ve daha detaylı bir rapor. Ayrıca, yaptırım prosedürlerine dahil olan çeşitli kurum ve kuruluşları da açıklar.

FIFA Guardians – Çocuk Koruma Yöntemi: Reşit olmayanların ve oyuncuların korunmasına ilişkin eğitimi ifade eder.

Not: 2015’teki deregülasyondan önce gerçekleştirilen önceki sınavı geçen temsilciler için yeni sınava girmeleri gerekmeyecek ancak FIFA tarafından belirtilen yıllık eğitim gerekliliklerini karşılamaya devam etmeleri gerekiyor. 2015 yılından sonra ruhsatını alan ve faaliyetine devam etmek isteyen temsilcilere, sınavı geçmeleri ve en yeni ruhsatlandırma sistemine uymaları için 1 Ekim 2023 tarihine kadar süre verilecektir.

3.Lisans ücretini ödeyin

Bu ücret artık ulusal bir federasyon yerine doğrudan FIFA’ya ödenecek. Bu nedenle, ücret de FIFA tarafından standartlaştırılır ve evrensel olarak belirlenir (bu henüz belirtilmemiştir). Yıllık lisans ücretinin ödenmemesi, adayın temsilci statüsünü geçersiz kılacak veya ilk etapta lisansını alamayacak.

4.Lisansı almak

Bu, futbol menajeri hizmetlerini yürütme yeteneği verir. Bu, aday uygunluk kriterlerini ve yıllık ücretleri karşılamaya devam ettiği sürece geçerli kalacaktır. Ek olarak FIFA, temsilcinin geçerli bir lisansa sahip olmaya devam etmek için ilgili düzenlemelerle ilgili bilgi düzeylerini koruduğunu ve güncellediğini yıllık olarak göstermesini gerektiren bir Sürekli Mesleki Gelişim eğitim sistemi getiriyor.

Not: Lisans almak için yukarıda sıralanan işlemler 9 Ocak’ta yürürlüğe girecektir. Ancak FIFA, halihazırda lisansları olan futbol menajerleri için bir „geçiş dönemi“ sağladı. Bu, 1 Ekim 2023’e kadar bir pencere sağlar. Bu zamana kadar, bir işlemde kullanılan tüm aracıların yeni FFAR kapsamında lisanslanması ve bir sonraki bölümde açıklandığı gibi yeterince sınırlandırılması zorunlu olacaktır.

Komisyon Üst Sınırları ve the FIFA Clearing House

Yeni düzenlemelerin bir parçası olarak FIFA, paranın futbol ekonomisinin dışına çıkmaması için komisyon sınırları koydu. FIFA tarafından tek bir işlemde temsilci hizmetleri için uygulanan yüksek komisyon kısıtlamaları aşağıdaki gibidir:

-Bireysel, müşteri olarak oyuncu (birey) adına hareket eden temsilciyi ifade eder. Oyuncunun yıllık ücreti 200.000$’ın (veya başka bir para biriminde aynı tutarın) üzerindeyse, menajer bu rakamın %3’ünü alma hakkına sahiptir. 200.000 $’ın altındaysa, menajerin %5’e hakkı vardır. -İlgi çekici varlık, basitçe satın alan kulüp anlamına gelir. Oyuncunun yıllık maaşı 200.000$’ın üzerindeyse, menajer satın alan kulüpten bu rakamın %3’ünü alma hakkına sahiptir; veya 200.000 $’ın altındaysa %5.

-Taraflardan her biri önceden yazılı onay vermişse ve temsilci hem oyuncuyu hem de satın alan kulübü temsil ediyorsa (birden fazla temsilin izin verilen tek şekli), komisyon yüzdesi ikiye katlanır. Oyuncu yıllık 200.000$’dan az kazanıyorsa, menajer bunun %10’unu, %5’ini oyuncudan ve %5’ini kulüpten alma hakkına sahiptir. Maaş 200.000$’ın üzerindeyse, menajerin %6’ya hakkı vardır (%3 satın alan kulüpten, %3 oyuncudan).

-Son olarak, temsilci, satış yapan kulübü (serbest bırakan kuruluşu) müşterisi olarak temsil ederse, 200.000$’ın üzerinde olup olmadığına bakılmaksızın, oyuncunun yıllık maaşının %10’unu alma hakkına sahip olacaktır.

Not: Bir hizmet sunumuna dahil olan birden çok temsilci varsa, bu, aracıya toplamda ilgili üst sınır yüzdesinden daha fazla bir komisyon ücreti alma hakkı vermez.

FIFA, komisyon tavanlarının uygulanmasına ek olarak ve gerçekleştirilen tüm küresel transferlerin ve işlemlerin mali şeffaflığını artırmak amacıyla merkezi bir „Clearing House“ geliştirmiş ve kurmuştur. FIFA Clearing House, futbol transfer sistemindeki tüm işlemlerin bu tek ve evrensel Clearing House tarafından geçirilmesini ve belgelenmesini gerektirir. Dolayısıyla menajerlik komisyon ücretleri ve ücreti de doğrudan buradan ödenecektir.

Çoklu Temsil

FFAR’ın bir kısmı, çoklu temsili ele alır ve daha önce uygulamada ortaya çıkan çıkar çatışması sorunları ve diğer ahlaki ve yasal sorularla mücadele etmeyi amaçlar. FIFA tarafından yapılan değişiklikler şu şekilde:

-Bir aracı, hizmetlerini yalnızca bir taraf adına ifa etmelidir. Bu kuralın yalnızca bir istisnası vardır (2)

-Temsilci, yalnızca aşağıdaki kriterler karşılanırsa bireysel oyuncu ve sözleşme yapan kulüp adına yasal olarak hareket edebilir:

-Bunun sonucunda ortaya çıkacak çıkar çatışması konusunda her iki taraf da bilgilendirilir.

-Hizmet şartları ve ücretlendirme şartları dahil olmak üzere her iki sözleşmenin detayları her bir tarafa tam olarak açıklanır.

-Her iki taraf da konuyla ilgili bağımsız yasal tavsiye alma hakkına sahiptir.

-Oyuncunun, Ulusal Federasyon’a sunulmuş, temsilci ile önceden var olan bir temsil sözleşmesi olmalıdır.

-Bu, temsilcinin hem alan kulübü hem de satan kulübü aynı anda temsil etme yetkisine sahip olmadığı anlamına gelir; satan kulüp ve oyuncu; ne de üç tarafın tümü.

Her şeyden önce, bu yeni düzenlemelerin temel amacı, menajerin üç tarafı da temsil edebildiği durumları önlemektir. Ayrıca ikili temsil sözleşmelerinde meydana gelebilecek çıkar çatışmalarını en aza indirirler. FIFA, bu değişiklikleri, futbol endüstrisini geliştirmek ve menajerlerin ve işlemlerin şeffaflığını artırmak için yerine getirilmesi gereken temel ilkeleri gerçekleştirme niyetinin bir işareti olarak önerdi. FIFA, ikili temsil konusunda kendi kararlarını vermeleri için Ulusal Federasyonlara güvenmek yerine, daha sağlam ve tutarlı bir sistem oluşturmak için düzenlemeleri senkronize etmeye ve koordine etmeye çalıştı. Yeni düzenlemeler, ihlal edilmesi ve bir vekilin ‚görevi kötüye kullanma suçu‘ işlediğinin tespit edilmesi halinde yaptırım ve cezaları beraberinde getiriyor.

Not: Cezalar, etkilenen taraflardan temsilcinin ücretinin kesilmesi ve faaliyet izninin potansiyel olarak iptal edilmesi gibi cezaları içerir.

Değişmeyen Ama Bilmeniz Gereken Önemli Düzenlemeler

Uygulanan önemli yeni düzenlemelerin yanı sıra. FFAR’ın geri kalan kısmı da bilinmesi gereken düzenlemeler içermektedir. Bunlardan en önemlilerinden bazıları aşağıda özetlenmiştir:

-Ulusal futbol federasyonlarının kendi temsilci düzenlemelerini uygulamak ve uygulamak için 30 Eylül 2023’e kadar süreleri olacaktır. Ancak FIFA, FFAR’a uyduklarından emin olmak için geçişten önce incelemeye gönderilmelerini de talep edebilir.

-Menajerlik hizmetleri, yalnızca yazılı bir Temsil Sözleşmesi imzalamış bir müşteri için gerçekleştirilebilir.

-Temsil sözleşmesi en fazla 2 yıl ile sınırlıdır. Otomatik yenileme hükümleri yasaktır.

-Bir menajerin reşit olmayan bir kişiye futbol menajerliği hizmetleriyle ilgili yaklaşımı, küçüğün ilk profesyonel sözleşmesini imzalayabileceği yaşa gelmesinden en fazla altı ay önce ve yasal vasisinden önceden yazılı izin alınmış olması koşuluyla yapılabilir. .

-Bir menajer, başka bir futbol menajeri ile münhasır temsil sözleşmesi ile bağlı olan bir müşteriye, mevcut sözleşmenin son iki ayından önce yaklaşamaz.

-Kurallara aykırılık halinde yaptırımların uygulanmasından FIFA Disiplin Kurulu ve Etik Kurulu sorumludur.

Umarız bu, yürürlüğe giren FIFA Futbol Menajerleri Yönetmeliklerini araştıran herkes için faydalı bir özet olmuştur.

Dr Erkut Sogut ve Enes Alan

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *